Стартував IV фестиваль «Сяйво Княжого міста: цікаві виступи на сцені та багато майстер-класів

Сьогодні, 31 травня у Львові в Центрі творчості дітей та юнацтва Галичини стартував IV фестиваль «Сяйво Княжого міста», який триватиме до 1 червня – Міжнародного дня захисту дітей.

«Формат фестивалю новий, хоча він проходить вже вчетверте. В рамках фестивалю, на якому діти виступатимуть у таких мистецьких жанрах як хореографія, вокал, театр, буде багато майстер-класів. Фестиваль міститиме чотири напрямки: образотворчий, спортивний, технічний, мистецький. За підсумками кожного напрямку журі визначить переможця, який отримає гран-прі і приз. Майстер-класи покликані розважити дітей, які будуть виступати на сцені. Це такий подарунок Центру творчості дітей та юнацтва Галичини дітям Львова і Львівської області. Виступи на сцені та майстер-класи триватимуть до 16.00 упродовж двох днів. За цей час Погулянку відвідає понад 900 дітей – учасників і людей, які спеціально їдуть на майстер-класи», – розповіла завідувач відділу спортивно-туристичної та фізкультурно-оздоровчої роботи, майстер спорту зі спортивної гімнастики Олександра Єсіпова, одна з організаторів фестивалю.

Вона зазначила, що членами журі є поважні люди, фахівці у своїй галузі – магістр хореографії, засновник зразкового ансамбль танцю «Кармен» Христина Мелимук; проректор Львівської національної музичної академії ім. Миколи Лисенка, композитор Віктор Камінський; викладач хореографічних дисциплін Львівського коледжу культури і мистецтв, художній керівник зразкового ансамблю народного танцю «Роси світанку» ССШ№84 м. Львова Юрій Бугрин; , співак, композитор Сергій Котовський.

«Ми організували цей фестиваль, виходячи з побажань учасників, які вони повідомляли нам в анкетах і по телефону», – сказала Олександра Єсіпова.

Всі охочі відвідують майстер-класи з технічної творчості, образотворчого, ужиткового мистецтва – малюють, ліплять подарунки з солоного тіста, глини. В рамках фестивалю відкрили дитячих робіт. Експозиція налічує близько 40 шедеврів дитячої фантазії на тему “Сяйво щасливої дитини”. Вік художників 3-7 років.

У новій відремонтованій спортивній залі можна познайомитися з такими новими і надзвичайно цікавими командними видами спорту як корфбол та флорбол. Так, Володар Ілик розповів про особливості флорболу, який у Львові існує вже 10 років. «Це спорт схожий на хокей, бо з клюшками. Жартують, що його придумали хокеїсти, які влітку не мали чим зайнятися. Від хокею цей вид спорту відрізняється тим, що в ньому заборонено контакт – тіло в тіло, і заборонено удар – клюшка в клюшку. У Львові зараз проходить міжнародний турнір з цього виду спорту», – сказав Володимир Ілик.

Керівник гуртка з корфболу Віктор Батяла провів майстер-клас з цього ще незвичного для нас виду спорту. Упродовж двох днів фестивалю кожен може спробувати зіграти Це змішана гра, тобто команда складається з чоловіків та жінок у рівній кількості. Роль жінок і чоловіків у ній однакова. Цікава, командна гра, яку варто спробувати.

Керівник гуртка з скелелазіння Павло Василенко, який працює у ЦТДЮГ 17 років, показав скеледром, де проводить заняття. До речі, це був перший в Західній Україні скеледром для проведення тренувань на штучному рельєфі, що імітує найважчі ділянки скелелазних маршрутів.

На території біля озера на Погулянці діти спробувати себе у такому виді спорту як фрізбі, їм допомагав у цьому Дмитро Федерлян, який розповів дуже багато цікавого про цей вид спорту.

Богдан Карпович з турклубу «Манівці», в якому займаються туристичним багатоборством, зокрема, гірським, пішим, водним, повітряним туризмом і спелеотуризмом, провів цікавий майстер-клас з катання на катамарані, на якому розмістилося аж 10 дітей, – вони були у захваті від веслування на озері Погулянки.

Учні Школи журналістики ЦТДЮГ Анастасія Піцикевич, Вероніка Гвоздяк, Роман Чех, Ростислав Розлуцький