На озері біля Центру творчості дітей та юнацтва Галичини живуть качки їх орієнтовно 40. Екорух ЦТДЮГ дбає про них та інформує, як доглядати за птахами.
Щодня до озера приходять десятки людей, щоб нагодувати качок. Часто приходять маленькі дітки з мамами і несуть хлібчик. Власне, хліб не рекомендують давати качкам.
Качка – всеїдний птах. Але це не означає, що будь-які продукти корисні. Існують види їжі, шкідливі для цієї пташиної породи. Підгодовуючи качок, варто про це знати, щоб не нашкодити пернатим.
Влітку та восени взагалі не варто їх підгодовувати, бо така «ведмежа послуга» лише шкодить птахам. Вони все менше шукатимуть самостійно собі харчі. А от взимку… Якщо птахи не відлетіли, то підгодовувати необхідно. Але необхідно знати, що не можна і що корисно давати птахам.
Не можна годувати качок:
- Хлібом. для більшості птахів хліб – це просто отрута. Викликаючи в кишечнику процеси бродіння, ця їжа отруює організм. Багато хто (чомусь) вважають, що якщо висушений хліб, то він вже не зашкодить. Це не так. Навіть закостенілий сухар може розбухнути в шлунку, якщо залишиться там на досить довгий час
- Борошном. Якщо рибне і м’ясо-кісткове борошно дуже корисне, то звичайне злакове борошно давати не рекомендується. Воно забиває дихальні шляхи пернатих.
- Готовими кашами.(особливо на молоці) Це швидкопсувні види їжі, що викликають розлад травної системи.
- Гарбузом, кабачком. На більшість овочів качки реагують нейтрально, а ось баштанні культури їм трохи шкодять. Основна причина цього явища – проносний ефект. Гарбуз і кабачок сприяють виведенню кальцію з організму птиці. Як результат, вона може погано стояти на ногах.
- Авокадо є миттєвою отрутою для всіх птахів.
- Будь-якими продуктами з цвіллю. Пліснява спричиняє небезпечну хворобу – аспергільоз, тому потрібно прибирати з годівниць будь-які види їжі, якщо на них з’являється цвіль. Навіть якщо це корисна їжа.
- кленовим листям, отруйними травами. Те, що шкідливо людині, шкодить і птиці.
Продукти, якими можна годувати качок взимку, щоб дійсно допомогти їм пережити суворі морози:
- Пшениця, ячмінь овес, які багаті білками та вітамінами
- Боби. Найчастіше використовують горох. Бобові культури є джерелом білків
- М’ясна та рибка мука. Є джерелом цінних мінералів, таких як кальцій, фосфор
- Кістковий залишок у вигляді фаршу. Продають в продовольчих магазинах
- Твердий нежирний сир.
- Морква, капуста. Протерті (або дрібно порізані)
- Шкаралупа яєць. Є джерелом кальцію
- Сушена кропива, конюшина, люцерна, кульбабки
- Кукурудза
- Будь-які коренеплоди.