Всеукраїнський семінар театрального мистецтва і фольклору у Львові

10-12 травня на базі ЦТДЮГ відбувається всеукраїнський семінар-практикум, який зібрав фахівців з різних куточків України. Насичена програма семінару чергувала теоретичні і практичні сторони, які сьогодні затаїлися у цих видах мистецтва.

Театральне мистецтво на жаль рухається в бік відтворення п’єс і постановок іноземних режисерів “світової класики”. Український театр за своєю сутністю розчинився в сучасних постановках “вільного вибору”, які не зберігають інколи чітких ознак національної ідентичності. Сумуємо мабуть за Штепселем і Тарапунькою, які оригінально просто і в цей же час гумористично заворожуючи тішили аудиторію 70-80х років. Прикро. однак сьогоднішні “дізел-шоу” чи “95квакунів” лише спотворюють все українське і показують як принизливо необхідно сміятись самі над собою.

Фольклор переживає також час запорошення псевдо професійними виконавцями під фонограми. Автентичне джерело втрачає свою силу і перестає дзвеніти струна душі українства. Світ захоплюється колоритом і неповторністю народного мистецтва і фольклором, а ми занедбуємо інколи традиції пращурів байдужістю і лінивством. Мабуть довго привчали нас не шанувати своє сповна і до глибини сльози.

Слова сказані вище згущують насправді фарби дійсності і звучать як застереженням від негативу майбутнього.

Семінар покликаний саме для того щоб відбувся діалог і пошук дієвих механізмів чи методик захисту від втрати того, що називається – національна ідентичність.