Cходження на гору Ключ у Сколівських Бескидах

З метою національно-патріотичного виховання, а саме вшанування 105-річниці боїв січових стрільців у Карпатах, гуртківці Центру творчості (керівник гуртка Припутень Л.І.), в останні сонячні дні золотої осені здійснили сходження на гору Ключ у Сколівських Бескидах.

Саме ця гора у жовтні 1914р. стала ареною кривавих боїв між УСС та московським військом. 28 жовтня 1914р. Українські січові стрільці здобули перемогу в бою на горі Ключ під містом Сколе.При цьому 13 стрільців загинули, 14 було поранено. Нині відлунням цих трагічних подій є меморіальне поховання і високий металевий хрест та каплиця. Прізвища загиблих у боях за гору Ключ вкарбовані у кам’яному меморіалі могили Січових Стрільців, що розташований під самою вершиною.

Гора Ключ скроплена кров’ю славних синів галицької землі. Пам’ять про героїв-січовиків живе і житиме вічно. Їхні стрілецькі могили ніколи не будуть забуті. Приклад самопожертви заради волі і незалежності сьогодні є для нас, школярів та дорослих українців, святим і надихає на самовіддану працю на благо рідного народу.

Вшанувавши хвилиною мовчання пам’ять героїв, гуртківці відвідали печери на горі Ключ, «Острів Пасхи», джерело «Іванкова криниця», озеро Журавлине та водоспад на річці Кам’янці. Загальна довжина маршруту склала понад 20 кілометрів. Погода дозволила помилуватись прекрасними Карпатськими краєвидами, насолодитись чарами золотої осені.